Biografie

Henriëtte Wirth studeerde piano aan het Utrechts Conservatorium bij Klára Würtz en Paolo Giacometti, Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht, klavecimbel aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel bij Herman Stinders en pianoforte bij Piet Kuijken en Bart van Oort aan respectievelijk het Koninklijk Conservatorium te Brussel en het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hiernaast volgde zij barokharplessen bij Nicolas Achten en Sarah Ridy.

Henriëtte sloot haar studie Muziekwetenschap af met een doctoraalscriptie over Janny van Wering, de eerste professionele klaveciniste in Nederland.

Henriëtte is zowel als solist actief, als in de kamermuziek en als continuospeler. Zo richtte zij in 2014 een barokorkest in Brussel op, Ars Mirabilis, een orkest met een flexibele bezetting, variërend van 5 tot 25 musici. Ook is Henriëtte klavecinist van het oude muziekensemble La Favorita, dat zich kenmerkt door een uniek instrumentarium, en zich toelegt op Weense hoogbarok uit de 18e eeuw.  Als barokharpist is zij verbonden aan ensemble L’Olivastro, een ensemble dat zich juist richt op Italiaanse muziek uit het begin van de 17e eeuw. Ook vormt zij samen met tenor Pablo Gregorian het zang-harp duo Dolci Sospiri en tevens vormen zij het zang-piano duo art.song waarbij het romantische, veelal Duitse liedrepertoire veelvuldig op het programma staat.

Samen met klarinettist Steven Geraads en cellist Timothée Busch richtte Henriëtte in 2009 het Arcadië Trio op, waarmee zij in 2019 het tienjarig jubileum vierde met een concerttournee door Nederland en Spanje.

Sinds 2007 is Henriëtte met veel plezier als piano- en klavecimbeldocent verbonden aan het cultuurcentrum van de Universiteit Utrecht. Dit jaar heeft zij een nieuwe pianolespraktijk geopend in het centrum van Culemborg.

 

Korte biografie

Henriëtte Wirth studeerde piano aan het Conservatorium van Utrecht, Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht, klavecimbel aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en pianoforte aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Zij is klavecinist van het oude muziekensemble La Favorita en pianist van het Arcadië Trio. Hiernaast speelt zij barokharp en diens voorloper, gotische harp in ensemble L’Olivastro en samen met tenor Pablo Gregorian met wie zij het duo Dolci Sospiri vormt. Ook vormen zij samen het zang-piano duo art.song. Sinds 2007 is Henriëtte als piano- en klavecimbeldocent verbonden aan het cultuurcentrum van de Universiteit Utrecht en heeft zij een pianolespraktijk in het centrum van Culemborg.